Κατ' οίκον νοσηλεία στην Ελλάδα  από άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Αυξάνουν συνεχώς και στην Ελλάδα οι ασθενείς που αναζητούν νοσηλεία κατ΄ οίκον,

δημιουργώντας μια νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά για την ιδιωτική υγεία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο μικρών και μεγάλων «παικτών» του κλάδου.

careathome-greece

Όπως λένε στελέχη του χώρου, η αγορά αυτή, που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υπάρχει ήδη και στην Ελλάδα, αλλά βασίζεται κυρίως στη μεμονωμένη παροχή σχετικών υπηρεσιών από ιατρούς και νοσηλευτές. Το χαρακτηριστικό αυτό επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι ιδιωτικές εταιρείες υγείας, οι οποίες έχουν αρχίσει να εισέρχονται δυναμικά στον χώρο. Ποντάρουν, άλλωστε, σε έναν τζίρο που φτάνει σε δεκάδες εκατομμύρια, αν και δεν μπορεί να καταγραφεί προς το παρόν με ακρίβεια. Μόνο ο τζίρος των ακτινογραφιών που γίνονται στα σπίτια με φορητά μηχανήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται γύρω στο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 

Βασικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τής κατ΄ οίκον φροντίδας είναι αφενός η γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς οι ασθενείς ζητούν τρόπους να συμπληρώσουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το οικείο σπιτικό περιβάλλον. Άλλωστε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ο ρόλος των νοσοκομείων συνεχώς μεταβάλλεται και αρκετές υπηρεσίες, κυρίως στο στάδιο της ανάρρωσης ή στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, παίρνουν τη μορφή ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, η οποία είναι πιο οικονομική για τους ασθενείς και τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Ο ασθενής σήμερα μπορεί να αποφύγει την πολυήμερη νοσηλεία στα νοσοκομεία και να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο σπίτι του, ιδίως όταν βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης ή πάσχει από χρόνια νοσήματα», παρατηρεί ο κ. Ευάγγελος Σπανός, επικεφαλής του ομίλου των διαγνωστικών κέντρων της Βιοϊατρικής, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες κατ΄ οίκον νοσηλείας μέσω των Βιοκλινικών Αθήνας και Πειραιά, ενώ στοχεύει να αναπτύξει αντίστοιχες στην ανακαινισμένη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, αποτελεί σοβαρό κίνητρο για τον ασθενή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σπανός, ότι το κόστος στην κατ΄ οίκον νοσηλεία είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι η παραμονή του ασθενούς -εφόσον δεν κρίνεται αναγκαίο- στο νοσοκομείο. Αν και οι κατ΄ οίκον ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος της Βιοατρικής κινούνται ακόμη σε περιορισμένο επίπεδο, αποτελεί στόχο της διοίκησής του η περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Αγορά με μέλλον

Άλλωστε, όπως παρατηρεί η κ. Ντορίνα Σουκάκου, διευθύντρια του τμήματος ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου της Εuromedica, η ζήτηση για προγράμματα ιατρικής φροντίδας στο σπίτι εντείνεται συνεχώς, και προβλέπει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς είναι μεγάλα. Η Εuromedica προσφέρει κατ΄ οίκον νοσηλεία σε συνεργασία με την Βioaxis Ηealthcare, εξειδικευμένη εταιρεία του χώρου με έδρα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Βασίλη Τριαντόπουλο, «η αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο οργάνωσης». Υπογραμμίζει, πάντως, ότι η παροχή των υπηρεσιών αυτών είναι μια πολύ δύσκολη διαχειριστικά υπόθεση. Άποψη που υιοθετεί και ο πρόεδρος του ομίλου Ιασώ κ. Ιωάννης Ζολώτας, ο οποίος δεν μελετά προς το παρόν την είσοδο του ομίλου στην παροχή υπηρεσιών κατ΄ οίκον νοσηλείας.

Και για εγκύους

Αντίθετα, ο όμιλος Υγεία προωθεί δυναμικά τις εν λόγω υπηρεσίες με βάση την αρχή ότι η ανάγκη για ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα δεν τελειώνει με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο. Μάλιστα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το ειδικό τμήμα του Ομίλου δεν αφορούν μόνο ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης. Περιλαμβάνει και υπηρεσίες σε στοχευμένες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Όπως δείχνει η εμπειρία εφαρμογής της κατ΄ οίκον νοσηλείας στις ΗΠΑ, οι γυναίκες είναι αυτές που χρησιμοποιούν περισσότερες φορές τις υπηρεσίες υγείας από τους άνδρες. Επιπλέον, στις ΗΠΑ ο μέσος όρος επισκέψεων σε κατ΄ οίκον ασθενείς ποικίλλει μεταξύ 20 και 33, ενώ η μέση χρέωση ανά επίσκεψη κυμαίνεται μεταξύ 34 και 53 δολαρίων. Στην Ελλάδα το κόστος της επίσκεψης στο σπίτι αρχίζει περίπου από 40 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ, αν περιλαμβάνει και επίσκεψη ιατρού. Στην γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρονται στην Ελλάδα περιλαμβάνονται αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι, ακτινογραφίες, περιποίηση τραυμάτων, καθετηριασμοί, ενέσεις, ενδοφλέβια χορήγηση ορού και φαρμάκων και καρδιογραφήματα.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 3 Μαρτίου 2009 - Ρεπορτάζ: Μαρία Βασιλείου