ψείρες-lice

Ψείρες και αντιμετώπιση  Lice

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάνουν την εμφάνιση τους στα κεφάλια των μικρών μας φίλων οι παλιοί γνώριμοι επισκέπτες.

Οι ψείρες κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γίνονται ενοχλητικοί απρόσκλητοι «επισκέπτες» στα κεφάλια των μικρών παιδιών προκαλώντας άγχος και ανησυχία στους γονείς.

Η ψείρα είναι ένα έντομο παρασιτικό το οποίο τρέφεται με αίμα και κατοικεί σε τριχωτά μέρη του σώματος, με ιδανικότερο το κεφάλι.

Τι αληθεύει σχετικά με τις ψείρες

   • Οι ψείρες, κολλάνε με την επαφή. 
   • Δεν έχουν φτερά, ούτε την δυνατότητα να πηδούν από κεφάλι σε κεφάλι.
   • Η εμφάνιση τους δεν σχετίζεται με την καθαριότητα του σώματος, ή των ρούχων, κ.τ.λ
   • Τα μικρά παιδιά είναι πιο εύκολο να κολλήσουν επειδή συνωστίζονται καθημερινά με άλλα πολλά παιδάκια. Αυτό και μόνο, κάνει το φαινόμενο περισσότερο συχνό.

Η κόνιδα είναι το αυγό της ψείρα. Μοιάζει πολύ με πιτυρίδα κι αυτό μπορεί να μας ξεγελάσει. Η κόνιδα όμως απομακρύνεται δύσκολα σε αντίθεση με την πιτυρίδα.

Η κόνιδα γεννά ψείρα σε 9 περίπου μέρες. Σε 10-12 περίπου έχει γίνει μεγάλη ψείρα. 

Είναι πολύ σημαντικό για όλη την οικογένεια, να είμαστε άγρυπνοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και να τρέξουμε αμέσως στον φαρμακοποιό μας αν αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα, παρά να πανικοβληθούμε.

Η αγωγή που θα ακολουθήσουμε στην αρχή θα πρέπει να είναι επιθετική!!!, και συνεχίζουμε με πιο συντηρητική για να αποφύγουμε την επανεμφάνιση, της ψείρας ή της κόνιδας ή και τον δύο.